Otto van Rees
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, lithograaf

Naam: Rees, Otto van

Geboren: Freiburg - 20 april 1884

Overleden: Utrecht - 19 mei 1957

Atelier/Adres: Blaricum - Noolseweg 9

Otto van Rees werd op 20 april 1884 in Freiburg geboren. Hij was leelring van J. Th. Toorop en J.H.C. Heyenbrock (1904). Daarna ging hij naar Parijs (1904-1905) en werkte in het atelier Humbert. Hij schilderde, tekende, etste en lithografeerde.

Hij was een van de Nederlandse pioniers van het modernisme. Als jonge vrijdenker reisde hij naar Parijs en Zürich en stond vooraan bij het ontstaan van nieuwe stromingen als fauvisme, kubisme en Dada. Van Rees kwam in contact met veel schilders, schrijvers en componisten en experimenteerde met alle nieuwe stijlen om uiteindelijk tot een geheel eigen stijl te komen. Hij woonde langdurig in Parijs, waar hij nauwe contacten had met Picasso en Braque. In Zwitserland was hij actief binnen de Dada-beweging.

Door zijn bescheidenheid en stille persoonlijkheid bleef zijn werk onbekend bij een groot publiek. De tentoonstelling met circa 100 werken, geeft voor het eerst een volledig overzicht van zijn rijke en verrassende oeuvre.

Van Rees heeft veel landschappen, figuren en portretten vervaardigd en maakte ook muurschilderingen onder andere in het Gebouw voor K. en W. te Utrecht. Er zijn ook Glas-in-lood-ramen door hem vervaardigd. Hij was een kubistisch en religieus schilder. Hij gaf les aan H.H. de Baat, jhr A.M.V. M. van der Meer de Walcheren, H. Schifferstein en A.A.H. Winters.

Otto van Rees was lid van het genootschap 'Kunstliefde te Utrecht' Een van zijn uitspraken was; 'jonge kunst moet staan op de schouders van de oude kunst'. Diverse Musea hebben zijn werken aangekocht, onder andere het Stedelijk van Abbe Museum te Eindhoven.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

Vrouwenfiguur 1916

Aquarel 58,8 x 43,7 cm

- Vrouwenfiguur -

afmetingen 52 x 36 cm

partic. collectie

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars