Jacoba Ritsema
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilderes

Naam: Ritsema, Jacoba

Geboren: Haarlem - 26 juni 1876

Overleden: Amsterdam - 13 december 1961

Atelier/Adres: Laren -

Jacoba Rtisema werd op 26 juni 1876 geboren te Haarlem. Zowel van vaders- als van moederszijde stamde zij uit een familie met een rijke kunstenaarstraditie. Haar vader Coenraad Ritsema was kunstschilder en lithograaf en kunsthandelaar en zoon van Jacob Ritsema die eveneens kunstschilder was, Van 1891 tot 1893 was zij leerlinge van de Kunstnijverheidsschool te Haarlem. In 1893 ging zij naar de Kunstacademie te Amsterdam. Zij kwam daar in contact met Marie van Regteren Altena, Jo Stumpff en Lizzy Ansingh, allen later aanwezig bij de "Amsterdamse Joffers' onder leiding van Bremmer.

Na haar opleiding kreeg zij les van haar broer Johan en werkte 2 jaar lang in een Theekoepel langs de Haarlemse Brouwervaart. Daarna vluchtte ze trueg naar Amsterdam omdat zij dacht dat zij zich in Haarlem niet verder zou kunnen ontplooien, en huurde in een pension een atelier aan de Singel. Zij tekende voor zes maanden die uiteindelijk zestig jaar zouden worden Tot haar moeder overleed in 1922 bleef zij in Haarlem wonen en ging dagelijks op en neer naar Amsterdam. Daarna verhuisde zij voorgoed naar Amsterdam.

Coba Ritsema schilderde portretten, genrestukken en stillevens. In 1900 ontving zij de Willink van Collenprijs, in 1910 ontving zij op de wereldtentoonstelling te Brussel een bronzen medaille, in 1912 kreeg zij een zilveren medaille op de Stedelijke `tentoonstelling te Amsterdam, in 1918 de medaille van Arti et Amicitea, in 1937 de St. Lucasmedaille en in 1957 de Rembrandtprijs van Leiden.

Zij maakte daar kennis met Jo Strumpff, Lizzy Ansingh, Nelly Bodenheim en samen met Ans van den Berg, Coba Ritsema, Jacoba Surie en Betsy Westendorp-Osieck vormde Marie van Regteren Altena een hechte groep die later door de invloedrijke criticus Albert Plasschaert in 1912 werd aangeduid als " De Amsterdamse Joffers"

De laatste tien jaren van Coba's leven waren zwaar. Zij kreeg diverse hartaanvallen en haar gezichtvermogen ging sterk achteruit. Op het laatst kon zij nauwelijks nog praten. Opgenomen in een bejaardentehuis worstelde zij met de strenge huisregels en had moeite om zich aan te passen. Zij overleed op 13 december 1961.

- Atelier zittend meisje -

olieverf 74 x 50 cm

Gemeentemuseum Den Haag

- Portret Nelly Bodenheim -

pastel 62 x51 cm

Singer Museum Laren

- Vaas met bloemen -

 

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars