Röling
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Röling, Gerard Victor Alphons

Geboren: 's-Hertogenbosch - 14 augustus 1904

Overleden Terwolde - 1981

Atelier/Adres: Laren -Torenlaan 45

villa "La Grande Chaumiére"

Prof. Gerard Victor Alphons Röling werd op 14 augustus 1904 te 's-Hertogenbosch geboren. Hij kreeg studeerde aan de Rijks Academie te Amsterdam (1927-1931) onder leiding van H.J. Wolter en en J.H. Jurres.

In zijn Larense tijd, vanaf 1950, woonde hij op het adres Torenlaan 45 in het huis 'La Grande Chaumière'. Hij schilderde vooral portretten, landschappen- en stillevens in een realistische, nauwgezette stijl. Niet alleen schilderde hij maar tekende, maakte aquarellen, etste, lithografeerde en maakte kopergravures.

Röling verkreeg de Willink van Collenprijs, de Portretprijs van Duyll-Schwartze en de Cultuurprijs Hilversum. Röling was lid van 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam en heeft les gegeven aan vele schilders, onder andere Corneille, Roger Chailboux, Karel Appel, Bob ten Hoope en Peter Vos. Hij gaf zijn leerlingen een grote vrijheid en stimuleerde hen om in zichzelf te geloven en daardoor hun eigen talent te ontplooien. Een van zijn uitspraken was 'Laat iedereen doen waar hij zin in heeft' en dat bedoelde hij noet anarchistisch, van: 'Laat de chaos maar komen.' Hij bedoelde dat in de zin van: 'Dring niemand iets op, laat ieder mens vrij om voor zichzelf te weten te komen wat hij wil en kan.' Röling was een veelzijdig en begaafd man. Hijn sprak 5 talen vloeiend en met enorm aplomb. Verder wreef hij zijn eigen verven en dat betekende mooie pigmenten, eindeloze proeven met olieën in diverse poises ('een bepaalde olie moest bijvoorbeeld ruiken als een mandje verse vijgen'), mooie witten die ook echt wit blijven, een enorm probleem dat al heerst vanaf het eerste olieverf schilderij: de helderheid van de kleuren. Dat alles interesseerde hem bijzonder. Zijn recepten werden in geheimtaal gemaakt waarvan alleen zijn dochter, de bekende schilderes Marte Röling, de sleutel heeft.

In 1939 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij overleed in Terwolde in het jaar 1981.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Mosselen 1975 -

olieverf op board 35 x 40 cm

- Koffiekan en schaal met eieren -

olieverf op board 25 x 30cm.

klik voor vergroting

klik voor vergroting

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars