Van Schagen
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Schagen, Gebrand Frederik van

Geboren: 's-Gravenhage - 7 maart 1880

Overleden: Laren - 4 oktober 1968

Atelier/Adres: Laren - Jagerwegs 23

Gebrand Frederik van Schagen werd op 7 maart 1880 te Den Haag geboren. Aanvankelijk begon hij in het vak van zijn vader als huis- en decoratieschilder. Hij volgde zijn opleiding aan de Ambachtschool voor Decoratie, Hout- en marmerschildere. Verder kreeg hij tekenlessen van de ook in Laren gwerkt hebbende W.L. Bruckman en vervolgde daarna zijn avondklassen opleiding tot kunstschilder aan De Haagse Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

In zijn vrije tijd trok hij er in de ochtend vroeg op uit om te schilderen in de natuur. In 1911, bij het overlijden van zijn vader trok hij zich uit de zaak terug en wijdde zich geheel aan de kunst. Tot vlak voor het uitbreken van de eerste wereldoorlog werkte hij grotendeels voor de kunsthandelaar Biesing. Daarna schilderde hij alleen voor zichzelf en vond tal van kopers voor zijn werk.

Hij schilderde, aquarelleerde en tekende voorstreffelijk landschappen, aanvankelijk in de trant van de Haagse School, maar naderhand in een eigen impressionistische stijl.

In 1916 hield Schagen zijn eerste expositie in Den Haag. In 1918 vestigde hij zich in Laren en werkte in het Gooi, Zuid Limburg, Zierikzee, Veere , Enkhuizen, Hoorn, Leeuwarden en Giethoorn. In het buitenland werkte hij o.a. in Brugge, Parijs en in Zuid-Frankrijk.

In 1930 hield hij een grote tentoonstelling bij Kleykamp in Den Haag waar H.M. de Koningin-Moeder een schilderij van hem aankocht. Verder exposeerde Van schagen zelfstandig in Laren, Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Groningen, Tilburg, Eindhoven, Breda, Almelo, Hengelo en Rotterdam.

Hij was lid van de vereniging Arti et Amcitae, St. Lucas, de Vereniging voor Beeldende Kunstenaars en de Gooische schildersvereniging.

Van Schagen overleed te Laren op 4 oktober 1968.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950) lit: Henri V. Calcker In het atelier van den schilder.

 

- gezicht op Blaricum-

partic. bezit CT

- Markt te Brugge - 1932

olieverf

Gemeente Laren

klik voor vergroting
- -

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars