Jan Smit
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Smit, Jan

Geboren: Laren - 15 februari 1879

Overleden: Laren - 3 november 1968

Atelier/Adres: Laren - Jordaan 3a

Jan Smit werd geboren in op 15 februari 1879 in Laren. Smit was een autodidact. Tegen de wil van zijn vader werd hij kunstenaar en geen boer. Zijn eerste verf kreeg hij van Albert Neuhuys die hem stimuleerde met het schilderen. Hij kwam uit een boerengezin waarvan de boerderij op de plaats waar thans de boerenhofstede staat.

Toen zijn ouders stierven verkocht hij de boerderij. Ook verkocht hij de akker naast de boerderij (wat nu het kermisterrein is) aan de gemeente en bouwde een nieuwe woning op een stuk grond achter de boerderij. Hij ging daar wonen samen met zijn broer en zuster en werkte aldaar en schilderde voornamelijk portretten, waaronder een portret van prinses Beatrix in 1949 en schilderde (dorps)figuren waaronder Fok Calis, Lammert Herder, Gert Hofstee, Tijmen Peet, Leen Heerschop, Teuntje van Goosen de Wit, Gert de Leeuw (de bokkenboer), pastoor Hendriks. Verder schilderde hij landschappen, dieren, bloemstillevens en interieuren.

Daarnaast maakte hij kopieen van Rembrandt , Nic. Maes en Pieter de Hoogh om zich te bekwamen. Hij heeft onder meer een kruisweg statie gemaakt in de kapel van het St.Jansziekenhuis te Laren die helaas is afgebroken. Jan Smit was bijzonder goed in het tekenen van ogen. Willem van Nieuwenhoven heeft hem menigmaal gevraagd voor hem ogen in te schilderen.

Het Singer Museum in Laren is in het bezit van een van zijn werken namelijk het portret van Bram Bijl. Jan Smit overleed in het jaar 1968.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

 

- Dorus Wikkerman -

olieverf op doek 25 x 15 cm

partic bezit

- Portret Larens figuur (onbekend nog) -

olieverf op doek

partic bezit

Klik voor vergroting

 

- Moeder met kind -

olieverf op doek

partic. bezit

- portret Larense Boer-

olieverf op doek

collectie gemeente Laren

 

- Gezin met 2 kinderen -

olieverf op doek

partic bezit

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars