Willem Steelink jr.
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder, etser, lithograaf

Naam: Steelink jr., Willem

Geboren: Amsterdam - 16 juli 1856

Overleden: Voorburg - 27 november 1928

Atelier/Adres: - Bijenstand 2 - Laren

Willem Steelink jr. werd op 16 juli 1856 geboren te Amsterdam. Hij was eerst leerling van zijn vader Willem Steelink sr. die graveur was en schilderde. Daarna van de Rijksacademie te Amsterdam tussen 1873-1879 o.l.v. B. Wijnveld en van de Tekenacademie te Antwerpen tot 1881 olv. Ch. Verlat. Hij schilderde , tekende, etste en lithografeerde aanvankelijk figuurstukken, genretafrelen en historische voorstellingen, daarna meer grafisch werk, etsen naar J. Israëls, J. Bosboom enz. Ondermeer heeft hij het Nieuwe testament in het Soedanees geillustreerd. Steelink jr wordt samen met F.P. ter Meulen en H.J. van Weele gerekend tot de 'navolgers' van de Haagse School-schilder Anton Mauve.

Door zijn vader in de romantische traditie opgeleid tot historieschilder, portretten etc. Na 1894 kwam de omslag toen hij landschappen met vee en voornamelijk schapen ging schilderen. Hij woonde op diverse plaatsen in Nederland. In 1892 vestigde hij zich in Scherpenzeel dan daarna in 1898 vertrok hij naar Den Haag. Samen met Hendrik Kever trok hij 's zomers naar Laren, waar hij landschappen met schapen schilderde die worden gekenmerkt door hun prachtige lichtval. Om dichter bij zijn favoriete onderwerp te zijn zou hij zich in 1912 vestigen in Laren (eerst op de Groeneweg 162 en daarna Torenlaan 870, Adresboek: Laren-Blaricum 1914/1916!) Het huis/atelier heeft thans het adres: Bijenstand 2 en vervolgens in 1917 in Amsterdam, in1921 naar Voorburg.

Hij schilderde eveneens in Blaricum, Vierhouten, Leende, Wezep, Eefde, Scerpenzeel, Elspeet, Nunspeet, Amsterdam, Heeze, Rijsserberg, Elzen (bij Rijssen), Noorden, Den Haag, Renswoude, Rome, Bennekom, Elsen, Antwerpen, Lochem, Naarden, Voorburg.

Zijn werk werd goed verkocht, ook door verzamelaars in Duitsland, Engeland en Canada.

Steelink gaf les onder andere aan W.F. Boekstal, R. Lensselink, H.M.G. Verkerk. Steelink was lid van 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam. Willem Steelink overleed te Voorburg op 27 november 1928. Hij signeerde zijn werk met Wilm Steelink, WILM STEELINK en later Wm Steelink.

Steelink was lid van Pulchri Studio te Den Haag, Artii et Armicitea Amsterdam en de Hollandsche Tekenmaatschappij te Den Haag. Hij verwierf de Gouden Medaille te München en is officier in de Oranje Nassau-orde, de Kroonorde van België en het commandeurskruis van de H. Mauritius en Lazurus van Italië. Tevens was hij lid van het bestuur van Pulchri Studio te Den Haag.

Musea: Werken zijn te vinden in het Haags gemeentemuseum.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950).

klik voor vergroting
- -

-Schapen op de heide -

-Schapen op de heide -

-Zelfportret Wilm Steelink -

38 x49 cm

Olieverf

klik voor vergroting

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars