Han Wezelaar
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Beeldhouwer

Naam: Wezelaar, Han

Geboren: Haarlem - 25 november 1901

Overleden: 1984

Atelier/Adres: in Laren - Engweg 2a

Han Wezelaar werd op 25 november 1901 geboren te Haarlem. Hij was op 17-jarige leeftijd leerling van de Rijksschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam. Na het beëindigen van zijn studie en 6 maanden dienst hospiteert hij nog een paar maanden bij Polet op de Kunstnijverheidsschool te Haarlem. In 1922 overlijden zijn ouders kort na elkaar en bleef hij zonder enige familie achter, wel echter met de middelen om, zij het zober, zijn verdere ontwikkeling voort te zetten. In 1923, inmiddels gertrouwd, vertrekt hij naar het zuiden van Frankrijk naar Collioure.

Eind 1924 vestigt Wezelaar zich in Parijs waar hij 10 jaar zou blijven om zich van dromige jongeman te ontwikkelen tot een gerijpt kunstenaar en meester in zijn vak. Het was een tijd van hard werken.'s Morgens in het eigen atelier en 's middags modeltekenen bij Colarossie of in "La grande Chaumière". In 1926 kreeg hij les van Zadkine waar Wezelaar bijzonder door geboeid werd. Na een vakantie in Zeeland kwam hij in 1929 terug in Parijs met een stapel tekeningen van Zeeuwse boeren en koppen en sneed hij naar aanleidiing van deze studies een staande boer in hout en maakte hij een expressieve jongenskop in terracotta.

In 1933 exposeerde hij op de Salon diverse werken waarvoor hij vele waarderende woorden kreeg. In 1935 sloot hij zich aan bij zijn collega's in de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en exposeerde in dat jaar in het Stedelijk Museum te Amsterdam. In 1939 overleed Mendes da Costa en in het einde van dat jaar betrok Wezelaar huis en atelier, Engweg 2a in Laren van deze nestor der Nederlandse beeldhouwers. Wezelaar werkte in het atelier waar meerdere kunstenaars later zouden werken, onder andere Kees Schrikker.

Het eerste werkstuk in zijn nieuwe larense atelier werd het portret van Rädecker. Een begrip voor iedere Nederlandse beelhouwer. De oorlog begon en in de afzondering van zijn Larense werkruimte kon hij zich ten volle concentreren op zijn beelden. in die jaren vervaardigde hij diverse beelden en dierplastieken.

Na de bevrijding keert Wezelaar naar een zwaar gehavend Amsterdam terug. Hij voelde zich te zeer een stadsmens om in Laren te blijven. Uit reactie op zijn afgezonderde leven in Laren, dat hij als te zeer op zichzelf geconcentreerd ervoer, stortte hij zich in het verenigingsleven waarbij geen werk hem teveel was. Er was bijna geen commissie, de beeldhouwkunst betreffende, waar hij niet in zat. Hij was alleen al 20 jaar bestuurslid vanb de beelhouwerskring waarvan 5 jaar voorzitter.

Wezelaar was beeldhouwer in figuratieve trant van figuren, portretten, dieren en monumenten, waaronder dat voor omgekomen vissers te Ijmuiden en plastieken voor gebouwen. Hij was lid van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en de B.B.K.

Meer informatie :http://www.kunstbus.nl/verklaringen/han+wezelaar.html

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting
- De schilder Leo Gestel -

1949

brons 32 cm

- Staand naakt -

1943

brons 122 cm

- dr. F.M.Wibaut Amsterdam -

1967

brons 350 cm

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars