Arthur Briët
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Briët, Arthur Henri Christiaan

Geboren: Java Madioen - 25 januari 1867

Overleden: Nunspeet - 23 februari 1939

Atelier/Adres:

Arthur Henri Christiaan Briët werd op 25 januari 1867 in Indonesië op het eiland Java geboren. Hij was leerling van J. Hoevenaar Wzn. te Utrecht waarvan hij tekenlessen ontving. Tussen 1884 en 1888 studeerde hij aan de Teken Academie te Antwerpen en kreeg tevens les van A. Struys te Mechelen. Hij schilderde, aquarelleerde en tekende figuurstukken zoals Javaanse danseressen en veel boerenbinnenhuizen en landschappen. Hij behaalde veel onderscheidingen zie: Lurasco. Briët was lid van de kunstenaarsvereniging 'Arti et Amicitiae' te Amsterdam.

Briët woonde en werkte te Den Haag en Utrecht tot 1884. Daarna in Antwerpen van 1884 tot 1888 en ging toen naar Parijs. In 1890 woonde hij in Napels in Italië ging daarna weer naar België, Noord-Brabant en Utrecht tot 1892 en woonde vanaf 1903 weer in Den Haag en daarna vestigde hij zich in Nunspeet op de Veluwe. Hij kwam tussendoor zijn Gooise schildervrienden Jaap Dooijewaard en Douwe Komter in Laren bezoeken en daardoor schilderde hij ook regelmatig in Laren. Hij gaf raadgevingen aan W.S.A. van Velsen.

Tentoonstellingen te Amsterdam, Den Haag enz. van 1892-1903: Vlaams interieur; schamel binnenhuis; opkomende donderbui aan het strand te Scheveningen; zoneffekt op de heide; dorpsgezicht bij zonsondergang; Nunspeetse boereninterieurs; nieuws van de boeren (aquarel); oude spinster; landschap bij een Noordbrabants ven; enz. Haags Gemeentemuseum: Drents Binnenhuis; de Sacré-Coeur, 1890. Centraal Museum Utrecht: strandgezicht. Rijksmuseum Kröller-Müller Otterlo: een tekening Zeeuws Museum Middelburg: na de jacht. Noordbrabants Museum Den Bosch: Noordbrabants interieur. Stedelijk Van Abbe Museum Eindhoven: binnenhuis Kempen. Singer Museum Laren (N.H.): drie interieurs te Nunspeet; Overijssels interieur; vaas met herfstasters; 18 aquarellen en tekeningen. Belastingmuseum Prof. Dr Van der Poel Rotterdam de cijnspenning (tek.). Rijksmuseum van Bilderbeek maison Dordrecht: het schaftuur; moedervreugde. Rijksmuseum 'Zuiderzeemuseum' Enkhuizen: een boer en een meisje uit Nunspeet (pastels).

Briët overleed in zijn geboorteplaats Nunspeet op 23 februari 1939.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

 

klik voor vergroting
- Larens interieur -

olieverf op doek

collectie Gemeente Laren

- Larens interieur -

paneel 45 x37 cm

klik voor vergroting
 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars