Willem Dooijewaard
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Dooijewaard, Willem

Geboren: Amsterdam - 7 oktober 1892

Overleden: Blaricum - 17 juli 1980

Atelier/Adres: Blaricum - Angerechtsweg 14 atelierwoning 'de Zeven linden'.

Willem Dooijewaard werd op 7 oktober 1892 te Amsterdam geboren. Hij kreeg zijn opleiding aan de Rijksschool voor kunstnijverheid te Amsterdam onder Proffessor Sturm en R. Strasser en later van zijn oudere broer Jacob Dooijewaard Omstreeks 1935 vestigde Willem zich in het Gooi. Met zijn vrouw Jacoba Reinders, waarmee hij in Japan (Kobe) gehuwd was, vestigde hij zich op 28 februari 1933 in Blaricum op het adres Angerechtsweg nummer 16 van de atelierwoning van zijn broer Jacob Dooijewaard 'De Zeven Linden', waar hij woonde tot 1932. Voordat zijn broer Jacob 'De Zeven Linden' betrok woonde de schilder H. van der Velde er. Ondanks grote tegenstellingen in karakter en schilderkundige opvattingen, was zijn zestien jaar oudere broer Jacob zeer op Willem gesteld.

Willem had een zwijgzame en wat teruggetrokken aard en hij sprak zelden over wat hem innerlijk beroerde.Hij verlangde naar het avontuurlijke in het leven, ging reizen en werd het meest aangetrokken door vreemde landen en volken. Tekenend en schilderend trok hij door het toenmalige Nederlands Indien werkte op het mysterieuze eiland Bali en in China en Japan. Het vrijwel ontoegankelijke Mongolië doorkruiste hij tot aan de grenzen van Tibet. In die onbekende gebieden ontstonden zijn voornaamste werken.

Later heeft hij nog onder de Berbers in Tunesie gewerkt en in Zuid-Frankrijk. Picturaal liet Willem zich niet beinvloeden en geheel zelfstandig ontwikkelde hij zich in een krachtige en sterk persoonlijke stijl. Als hij van zijn soms gevaarvolle reizen naar Nederland terugkeerde om daar zijn werken te exposeren, bezocht hij altijd zijn broerJacob in het Gooi. Daar leerde hij ook Anna en William Singer kennen, die de beide broeders vaak als hun gasten en vrienden ontvingen.

Hij was lid van Arti et Amicitiae, St. Lucas, Pulchri Studio ewn de Gooische schildersvereniging. Hij exposeerde vooral in het buitenland, onder andere New York, Brussel, Berlijn, London, Antwerpen, de belangrijkste steden op Java, Het Stedelijk Museum te Amsterdam, Den Haag, Enschede, Hengelo, Den Bosch en in de kunstzaal Hamdorff te Laren. Zij werken zijn te aanschouwen in het Gemeente Museum Amsterdam, Laren, Schiedam, Eindhoven (van Abbe Museum), Djakarta, Ulan Bator (Mongolie), Hagerstown USA. Hij is voor zover bekend ook de enige europeaan, die in het jaar 1926 te voet vanuit Darjeeling (India) de Himalaya is overgetrokken naar Tibet. Willem Dooijewaard is op 17 juli 1980 in zijn woning overleden en werd begraven op het St. Janskerkhof te Laren.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

(Heeft vermelding in de S.J. Mak van Waay 1870-1940)

klik voor vergroting

Markt grote Socco - olieverf

Singer Museum Laren

 

- Buikdanseres te Fèz -

olieverf

partic. bezit

Chinese herdersjongen - olieverf op doek

 

- Mongoolse monnik in gebed -

olieverf

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars