Kobus de Graaff
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Beeldhouwer / Kunstschilder / meubelmaker

Naam: De Graaff, Jacobus Willem

Geboren: Oud Vossemeer - 26 oktober 1867

Overleden: Eemnes -1936

Atelier/Adres: - Laren - Melkweg . St. Jansstraat

Gooiergracht Zuid 25 - Eemnes

Jacobus Willem de Graaff, werd in 1867 geboren in Oud Vossemeer. Hij volgde een opleiding voor tekenleraar maar dat beviel hem niet en vertrok in 1896 naar Amsterdam om zich te ontwikkelen in de kunstnijverheid en volgde de Rijksschool voor Kunstnijverheid aldaar. Hij kging werken op het atelier van Lambertus Zijl en ging lessen volgen op de Industrieschool van de Maatschappij voor den Werkende stand. olv. Mendes da Costa. Van beide leerde hij de beelhouwkunst. In zijn studietijd kwam hij in contact met de schilders Jaap Dooijewaard en Derk Meeles waar hij veel mee optrok.

Na zijn studietijd ging De Graaff werken bij een meubelwerkplaats in Zaltbommel. Nadat hij in 1901 trouwde met Oti van Onselder vertrok hij in 1903 naar Blaricum en begon daar in een werkplaats / atelier zijn eigen brood te verdienen.

Enige tijd daarna, in 1912 vertrok het gezin De Graaff naar Laren. In 1914 woonde hij aan de Zevenenderdrift en tussen 1919 en 1920 woonde hij in Laren op het Schoolpad. Hij heeft ateliers gehad aan de Melkweg en aan de St. Jansstraat. In Laren had hij het financieël goed gedaan want in 1905 opende hij een werkplaats aan de 's-Gravelandseweg 34 en een gebouw met diverse toonkamers aan de Oude Enghweg 18. Rond 1910 werd dit atelier door brand verwoest en volgde er een failliesement. Hij kwam er weer bovenop toen hij van geforuneerde familie een nieuw fraai gebeeldhouwd ameublement te maken. Daarna legde hij zich neer toe op figuren in hout, brons en gips. Ook gevelstenen werden vervaardigd onder andere in Blaricum; Huize 'de Zonnehoef', Eemnesserweg 36 en Huize 'Jean Jaques', Eemnesserweg 37. Ook werkte hij met keramiek. In 1921 verhuisde hij naar Eemnes op het adres Gooiergracht Zuid 25. Hij was lid van de Nederlandse Kring van beeldhouwers.

De Graaff overleed in 1936 te Eemnes. Hij werd begraven op het St. Janskerkhof in Laren.

klik voor vergroting
- Portret dochter Lenie (1906-1990) -

olieverf ca. 1914

- Schaal met kameleon -

1938

 

- Eiken schaakspel -

ca. 1914

 

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars