Derk Meeles
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Meeles, Derk Willem

Geboren: Deventer - 11 februari 1872

Overleden: Hilversum - 16 december 1958

Atelier/Adres: Laren - De Vlasschuur en Krommepad 10

Derk Meeles werd op 11 februari 1872 te Deventer geboren en bleef daar wonen tot 1890. Daarna ging hij studeren aan de kunstnijverheidsschool in Amsterdam en hij werkte daar onder leiding van J.D. Huibers en G. Sturm. Vervolgens kreeg hij avondlessen op de Rijksacademie onder leiding van Allebe, Dake, Stang en Wijnveld jr.

Enige tijd heeft hij nog als decoratieschilder gewerkt. Een zekere tijd heeft hij veel dieren getekend en geschilderd, waaruit invloeden van Dijsselhof en Lion Cachet te vermoeden zijn. Zijn stijl was toen tamelijk stug en decoratief. Hij was gehuwd met Lucie-Loes van Groningen Omstreeks 1897 trok hij naar Blaricum en betrok daar een atelier in de oude Brouwerij aan de Torenlaan waar in die tijd ook Co Breman, Henri Elias en Douwe Komter werkten.

Hij is enige jaren uit het Gooi weggeweest en was in die tijd tekenleraar in Amsterdam, maar hij keerde daarna terug. Derk Meeles staat sinds 1902 officieel genoteerd als bewoner van de Vlasschuur in Laren die hij toen al - of kort daarna - van Jan Hamdorff heeft gekocht. Zijn schilderstijl werd onder invloed van de Gooise schilders en in bijzonder van Kever, losser, vlotter en levendiger van kleur. Hij werd later zelfs een meer zuiver impressionist dan de meeste van zijn Gooise collega's. Als laatste adres woonde hij op Krommepad 10 in Laren. Derk Meeles was een van de Gooise schilders die minder bekendheid heeft verkregen. Hij overleed te Hilversum op 16 december 1958.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Dorpsgezicht -

particulier bezit

- Lezende vrouw -

particulier bezit

-Meisje met poes -

particulier bezit

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars