Meeles-van Groningen
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilderes

Naam: Meeles-van Groningen, Loes

Geboren: Zwolle - 1 september 1884

Overleden: Bussum - 5 juni 1970

Atelier/Adres: Laren, De Vlasschuur Ruiterweg 3 en later Krommepad 10

Lucie - Loes - van Groningen werd in Zwolle geboren op 1 september 1894. Zij studeerde aan de Academie in Den Haag onder A. v.d. Berg, vervolgens in 1908-1909 aan de Rijksacademie te Amsterdam onder leiding van prof. Dake en Dupont. Tenslotte rondde zij haar studies af aan de Academie Colarossi in Parijs. Zij heeft gewoond en gewerkt in Den Haag, Leiden, Parijs en Oegstgeest, vanwaar zij omstreeks 1913 naar Laren kwam.

In haar Gooise tijd schilderde zij, min of meer in navolging van haar echtgenoot Derk Meeles in een levendige impressionistische stijl verschillende onderwerpen en vooral zeer gevoelig kinderen. Zij heeft het niet tot grote bekendheid kunnen brengen. Tot enkele jaren voor haar dood heeft zij gewerkt in de Vlasschuur, die haar bij erfenis was toegevallen. Zij schilderde en aquarelleerde, tekende, etste in impressionistisch-naturalistische trant landschappen, stillevens, bloemen, portretten, poesjes, enz.

In 1958 werd het pand overgenomen door de pleegzoon van Loes, H.J. van Veen uit Bussum, waarbij werd overeengekomen dat Loes er zou blijven werken en er het vruchtgebruik van zou genieten. Later woonde zij op het Krommepad 10. In 1968 verliet zij Laren en trok in bij haar pleegzoon in Bussum, waar zij overleed op 5 juni 1970.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Bloemenstilleven -

olieverf op doek

particulier bezit

 

- Kind bij stoel -

olieverf

collectie Gemeente Laren

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars