Laguna
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Lopes de Leao de Laguna, Baruch

Geboren: Amsterdam - 16 februari 1864

Overleden: Duitsland - 1943

Atelier/Adres: Laren - 't Paadje 18 Blaricum - Torenlaan 5 - Eemnesserweg 42 - Zwaluwenweg 26

't Paadje 18 Laren

Baruch Lopes de leao de Laguna werd op 16 februari 1864 in Amsterdam geboren uit Portugees-Joodse ouders. Toen hij tien jaar was overleden zijn ouders en kreeg hij zijn verdere opvoeding in het Portugees-Isrëlitisch weeshuis in Amsterdam. Al vroeg begon hij met tekenen en op zestienjarige leeftijd. Op 17-jarige leeftijd moest hij uit het weeshuis en brak de tijd aan dat hij zijn eigen kost moest verdienen. in 1880, deed hij toelatingsexamen voor de Rijksacademie te Amsterdam. Onder leiding van Allebé bekwaamde hij zich in portret en figuurschilderen.

Voor verdere studie ging hij werken op het atelier van schilder de Haan. Hij raakte aldaar bevriende met andere joodse kunstenaars zoals Jozef Israëls en Teixera de Mattos. Hij had zijn atelier in de Plantage Franselaan vlak vij Frascati. Laguna werd lid van "Arti et Amititiae" in Amsterdam.

Vanwege gezondsheidsredenen van zijn vrouw Rose Asscher kwam Laguna in 1898 voor het eerste naar Laren. Enkele jaren later vestigde hij zich definitief in het Gooi en woonde hij afwisselende in diverse plaatsen onder andere in Blaricum in de "Oude Brouwerij" op de Torenlaan 5 en later Zwaluwenweg 42. In Laren liet hij in 1905 een huis bouwen op het Paadje 18.

Baruch Laguna heeft voornamelijk als portretschilder naam gemaakt. Verschillende prominente tijdgenoten lieten zich door hem vereeuwigen, zoals Philips, Colijn en Domela Nieuwenhuis. Naast zijn vele portretten schildere hij figuurstukken en bloemstukken. In Laren ontmoette hij diverse Larense kunstenaars en raakte onder andere bevriend met Evert Pieters. De onderlinge vriendschap resulteerde in 1920 in een portret van Evert Pieters.

 

- Portret van Evert Pieters -

olieverf op doek 105 x 90,5 cm

Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag werd in 1934 in de Casinozaal van het hotel Hamdorff een Eretentoonstelling aan Laguna gewijd. Er waren eenenzeventig schilderijen - voornamelijk zijn fraaie portretten -bijeengebracht. Tussen de vele portretten die hier te zien waren, nam dit portret van Evert Pieters een belangrijke plaats in. Burgemeester J.J. Klarenbeek van Blaricum sprak een inleiding en zijn vriend David Schulman opende het ouderwetse schildersbanket.

De tweede wereldoorlog werd voor hem fataal. Hij was negenenzeventig jaar toen hij tijdens de jodenvervolging in 1943 door de bezetters uit ons land en zijn vriendenkring werd weggerukt en in één van de beruchte concentratiekampen werd vermoord. Een tragisch einde van een kunstenaar.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

klik voor vergroting

- Biddende vrouw -

olieverf op doek 50 x 64 cm

partic. bezit

- Spinnende Larense vrouw-

olieverf op doek

partic. bezit

klik voor vergroting

 

klik voor vergroting
- Vrouw op akker -

olieverf op doek

partic. bezit

- Baruch Lopes de leao Laguna -

schilderend in een Larense boerderij

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars