Tony Offermans
De Valk Lexicon kunstenaars Laren-Blaricum

Kunstschilder

Naam: Offermans, Tony Lodewijk George

Geboren: Den Haag - 8 november 1854

Overleden: Laren - 23 augustus 1911

Atelier/Adres: Laren - Naarderstraat villa "Ariëtte"

Tony Lodewijk George Offermans werd op 8 november 1871 in Den Haag geboren. Toen hij in 1887 voor het eerst naar Laren kwam, had deze bohemienachtige figuur dan ook geen moeite zich volledig bij dit gezelschap te kunnen aansluiten. Daarvoor was hij in Den Haag een zeer populaire figuur geweest in de artistieke uitgaande wereld. Hij had op een groot atelier samengewerkt met Theophile de Bock en Joseph Neuhuys - de broer van Albert - en daar met zijn vele schildersvrienden een dermate roekeloos feestleven geleid dat hij tenslotte moest vluchten voor zijn schuldeisers!

Na wat omzwervingen kwam hij uiteindelijk in Laren terecht en bleek zijn geldzorgen overwonnen te hebben. In 1902 betrok hij de villa van wijlen Anton Mauve aan de Naarderstraat die nog steeds de naam van diens vrouw "Ariëtte" droeg. Zijn faam als talentvol kunstenaar, maar ook als even talentvol spreker en roekeloos levenskunstenaar, drinker en feestvierder was hem reeds vooruitgegaan.

Ook hier bleek hij al spoedig de gangmaker van alle mogelijke feestelijke gebeurtenissen. Bijna legendarisch was zijn sprekerstalent. Vele jaren daarna werd nog onder veel hilariteit het verhaal verteld, dat hij eens, na een feestelijk en rijk met drank besproeid afscheidsfeest van Albert Neuhuys die naar Amerika zou vertrekken, deze met een aantal vrienden in een rijtuig naar het station in Hilversum bracht.Op het perron gekomen, begon Tony een machtige afscheidsrede die niet meer te stoppen was en die tot gevolg had, dat de trein met een kwartier vertraging vertrok!

klik voor vergroting

- Man met pijp -

olieverf op doek

partic. bezit -JG

Deze gebeurtenis bewees nadrukkelijk zijn ongelooflijke sprekerstalent, de populariteit van Neuhuys en de gemoedelijkheid van de spoorwegen in die dagen. Het sprak dus vrijwel vanzelf dat Tony Offermans, toen op 18 september 1907 het herdenkingsmonument voor Anton Mauve (De Mauvepomp) op de Brink feestelijk onthuld zou worden, een inleidend woord over zijn beroemde collega zou spreken. Hij deed dit in zijn gebruikelijke breedvoerige en bloemrijke proza voor een groot gehoor. Bij de onthulling van dit monument - een hardstenen pomp, versierd met toepasselijke reliëfs, ontworpen en uitgevoerd door de beeldhouwer Ed. Jacobs in samenwerking met de architect J.W. Hanrath - waren de zoon en dochter van de meester, Anton Jr. en Sophie Mauve, aanwezig. Willem Maris vertegenwoordigde Pulchri Studio uit Den Haag en hij legde een krans.

De kunst van Tony Offermans is van kwaliteit nogal wisselend, maar hij heeft een aantal fraaie aquarellen nagelaten die zijn meesterschap in deze techniek bewijzen. Hij overleed op 23 augustus 1911 in Laren.

Ter nagedachtenis is er in Laren een straat "Tony Offermansweg" naar hem genoemd.

(Heeft vermelding in de Pieter A. Scheen 1750-1950)

- Timmermanswerkplaats -

aquarel

Singer Museum Laren

- studie Offermans -

partic. bezit

in bewerking!...  

top pagina | vorige pagina | devalk.com | devalk.com/kunstenaars

devalk.com/kunstenaars